Boeken over tanden wisselen

high-teeth-tanden-wisselenTanden wisselen. Vanaf ongeveer een jaar of 4 kan het gebeuren, tot een jaar of 12. In die periode zijn kinderen af en aan bezig met het wisselen van hun gebit. Van melktanden naar grote mensen tanden. Hoe het precies zit met het wisselen van de tanden, welke als eerste wisselen en wanneer er een rustfase is, kun je lezen op de website van High Teeth. Om deze bijzondere fase met kinderen door te maken, kan het leuk zijn om wat boeken over tanden wisselen voor te lezen. De verhaaltjes zijn herkenbaar en maken bespreekbaar wat er in het hoofd van het kind om gaat.

Lees ook: De dag van de tandenfee
Lees ook: Het deurtje van de tandenfee

Tanden wisselen is spannend

Het wisselen van tanden is namelijk best spannend. Kinderen kunnen er heel verschillend op reageren. Zo was onze Sterre altijd heel bang. Die durfde haar tanden er niet uit te trekken, bang dat het pijn deed of zou gaan bloeden. Ze lag er ook van wakker, omdat ze angst had dat ze ‘m ‘s nachts in zou slikken. Allerlei gevoelens die dus de revue kunnen passeren bij kinderen die een wiebeltand of kies hebben. Yuren is ook een beetje zo, terwijl Lenthe juist enorm gaat wiebelen en draaien, omdat ze juist wil dat haar tand er uit gaat. Die is niet zo bang voor pijn of bloed. Het is goed om je kind een beetje te begeleiden, zeker als het angstig is. Boeken over tanden wisselen kunnen daar goed bij helpen.

Boeken over tanden wisselen

Gelukkig zijn er een heleboel boeken over tanden wisselen. Hiermee kun je aansluiten bij het thema wiebeltand en tanden wisselen. Je kunt je kind bijstaan in de tijd van het wisselen van het gebit. Of misschien werk je wel op een school en vind je het leuk om rondom het thema tanden wisselen het onderwijs vorm te geven. Een uitgelezen kans om een goede mondverzorging nog eens onder de aandacht te brengen.

Vicky’s vreselijk vervelende voortand

Wat doe je als je een wiebeltand hebt die er maar niet uit gaat? Dan ga je vanalles proberen om deze steeds losser te krijgen: dansen, springen, kauwgum kauwen, maar helaas werkt het niet. Terwijl Vicky zo graag de tandenfee op bezoek wil. Wat moet ze nu doen? Een vrolijk en grappig prentenboek over een o zo bekende gebeurtenis voor kinderen en ouders in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. Meer informatie: Vicky’s Vreselijk vervelende voortand van Charlotte Middelton.

Vickys vreselijk vervelende voortand

Een gouden tand

Een gouden tand is een boek over tandenfeeën, moed en losse tanden. Joppe houdt van alle insecten. Of het nou vettige wormen zijn oft dikke meikevers en harige rupsen. Op zijn kamer bestudeert hij ze uitgebreid. Daar balen zijn familieleden van, omdat ze de insecten soms terugvinden in hun sokken of op andere plekken. Op een dag vindt Joppe een vreemd wezentje in de tuin. Het wezentje heet Winnie. Winnie Wissel. En Winnie heeft een groot probleem. Joppe gaat Winnie helpen. Meer informatie: Een gouden tand voor Winnie Wissel van Tania Dylgat.

een gouden tand

Wiebeltand

Pleuntje heeft een wiebeltand. Als ze een appel eet, is de tand opeens weg. ‘Vanavond kun je je tand onder je kussen leggen,’ zegt mama. ‘Dan komt de tandenfee misschien. Zij haalt je tand weg en legt er een muntje voor in de plaats.’ Dat wil Pleuntje wel! Maar de volgende morgen tilt Pleuntje het kussen omhoog en daar ligt … gewoon nog haar tand! Hoe kan dat nou? Wiebeltand is een boek over tanden wisselen uit de serie Pleuntje en haar vriendje Joep. Een bundel vol grappige verhalen rond zeer herkenbare situaties. Voor iedereen vanaf 5 jaar. Meer informatie: Wiebeltand van Isabelle de Ridder.

 

boeken over tanden wisselen

Elfje Floriene en de wiebeltand

Elfje Floriene gaat logeren bij Draakje Donatius. Vriend Vosje Vigilius zal er ook zijn en het plan is om samen koekjes te eten en te voetballen. Alleen heeft Floriene een wiebeltand, dus wil ze niet meedoen! Ze is bang dat haar tand er uit valt en dat het heel erg pijn zal doen. Ze durft het niet te zeggen, maar kan haar wiebeltand niet langer verbergen. Een grappig verhaal over een lief elfje met een wiebeltand. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Meer informatie: Elfje Floriene en de wiebeltand van Li Lefébure.

Elfje Floriene en haar wiebeltand

Muis Kees en de wiebeltand

Kees Krokodil heeft een wiebeltand. Hij is een beetje bang, wat moet hij doen? Muis neemt hem mee naar dokter Bijtgoed, een heel aardige tandarts. Daarna kan Kees gelukkig weer lachen. Meer informatie: Muis Kees en de wiebeltand van Lucy Cousins.

muis en kees en de wiebeltand

Een nieuw tandje voor Bumba

Wat is er aan de hand met mijn tand?’ vraagt Pantuf. Ai, wat heeft hij een tandpijn! At Pantuf teveel ijsjes? Bumba en zijn vriendjes weten het niet. Misschien weet de tandarts wel raad. Grappig en herkenbaar flapboekje over een nieuw tandje krijgen. Meer informatie: Bumba een nieuw tandje van Gert Verhulst

bumba een nieuw tandje

Archie’s losse tand

Archie in ongerust om zijn losse tand. Gelukkig zijn de Koala Broertjes er om hem te helpen en hem gerust te stellen. Meer informatie: Archie’s losse tand van H. Stickland.

boeken over tanden wisselen

Weg met de tand

Weet je wat? Joke heeft een losse tand en dat geeft een hoop gefrutsel, en vervelend veel geknutsel. Haar Vlugge tong flitst heen en weer, want haar tandvlees doet zo’n zeer. Voor de spiegel gilt ze luid. Die tand die moet eruit! Ze trekt rare gekke bekken, probeert haar mond wijd open te trekken. En met haar kin vooruit heeft ze een nog gekkere snuit. Meer informatie: Weg met de tand van Gregie de Maeyer.

weg met de tand

Het grote tandenwisselboek

Dit boek is meer een informatief boek dan een echt voorleesboek. Het staat vol leuke weetjes over het gebit, hoe het tandenwisselen in het buitenland ervaren wordt en wat je kunt doen om je gebit gezond te houden. Helaas is dit boek alleen nog als tweedehandsboek verkrijgbaar, maar het is wel echt een aanrader, zeker ook voor op school. Het mag dus niet ontbreken in deze lijst met boeken over tandenwisselen. Meer informatie: Het grote tandenwisselboek van Vitataal.

Boeken over tandenwisselen Het grote tandenwisselboek

Ik wil mijn tand

Boeken over tandenwisselen zijn er genoeg, maar een aantal zijn er dus alleen nog tweedehands. Dit boek van Tony Ross is er ook zo eentje. De kleine prinses heeft prachtige tanden. Wel twintig! Ze poetst ze elke dag twee keer. Maar op een dag gebeurt er iets verschrikkelijks: de Kleine Prinses is een tand kwijt! Iedereen in het paleis moet helpen zoeken. Want hoewel de tandarts zegt dat ze over een tijdje weer een nieuwe krijgt, wil de Kleine Prinses hem NU! Meer informatie: Ik wil mijn tand van Tony Ross.

boeken over tanden wisselen Ik wil mijn tand

Billie

Van dit prentenboek zou je in eerste instantie niet verwachten dat het een link heeft met tanden wisselen als je de voorkant ziet. Het lijkt eerder een boek over cowboys. En dat klopt. Billie is namelijk een sheriff in het slaperige stadje Cactus, waar de grootste boef ter wereld ineens opduikt. Billie wil de boef vangen, maar die maakt hem belachelijk en lacht hem uit als Billie slist vanwege zijn losse tand. Hierdoor weet Billie een duel te winnen en als de boef in de gevangenis zit, begint hij zelf ook te slissen door een losse tand! Echt een heel leuk boek vind ik! Meer informatie: Billie van Quentin Gréban.

Billie boeken over tanden wisselen

Vorig artikelZachte pindakaaskoekjes
Volgend artikelVegetarische hamburgers test
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in