Jaaroverzicht 2023

sparkling-newyearJeetje, alweer een jaar voorbij. Jaaroverzicht 2023 ligt voor je. Begin van dit jaar was deze pagina nog een onbeschreven blad. Het hele jaar lag nog voor ons, niet wetende wat ons te wachten stond. Dat is ook altijd een beetje eng, want soms kabbelen jaren voorbij zonder heftige gebeurtenissen en andere jaren komen er dingen op je pad die je liever niet meemaakte. Zo weet ik inmiddels dat er tijdens onze vakantie in april met Fee iets naars gebeurde, wat ik liever niet had willen meemaken. Gelukkig hebben we ook veel mooie herinneringen kunnen maken en dat is het belangrijkste!

Januari

In januari las ik veel, sliep ik slecht en deden we ook leuke winterse dingen, zoals schaatsen bij het Cool Event, etentjes thuis met vrienden, gingen we ook regelmatig uit eten en deden we museumbezoekjes. We gingen een lang weekend weg in Nederland, naar Monnickendam, de Marken en Volendam en hoewel het erg koud was, was het toch een heel leuk weekend in een mooie omgeving. Maik verfde na 6 jaar eindelijk onze trappen, waar ik enorm blij mee was! Tot slot was het qua werk een drukke tijd. Sowieso was mijn ouderschapsverlof afgelopen, waardoor ik extra uren moest gaan werken, maar er vielen ook een paar collega’s langdurig uit, waardoor ik werk moest opvangen. Ik vond het af en toe echt een beetje te druk! 

Lezen houseboat surla

Februari

Een maand met veel slecht weer: regen en storm voerden de boventoon. We probeerden het dus thuis maar gezellig te maken. Aten pannenkoeken met Maria Lichtmis, veel lezen met dekentjes op de bank en af en toe naar het theater of de film. De auto moest gekeurd en er was vanalles mis, dus dat was een flinke kostenpost. Mijn ouders verhuisden van mijn ouderlijk huis naar een appartement in Vlissingen, waar we uiteraard even zijn gaan kijken. Natuurlijk is februari ook de maand dat Sterre verjaart: ze werd 16 en gaf een sweet sixteen feestje. In de tuin, a la een winterbarbecue. Was heel gezellig. In februari had ik ook weer een tripje, naar Madeira dit keer. Een heerlijke week, met af en toe zelfs een dag zon. Eind van de maand haalde Fee haar zwemdiploma A! 

Sterre 16 jaar

Valley of the Nuns MadeiraMaart

Nog maar net terug uit Madeira ging ik alweer op reis. Dit keer met Lenthe en Sterre naar Mallorca. Daar hadden we allerlei soorten weer: zon, sneeuw en regen. Het was heel leuk om zo met z’n drietjes op pad te gaan en zeker voor herhaling vatbaar. Wel jammer was het dat ik 3 maanden later ineens 3 bekeuringen kreeg, via de huurmaatschappij van de auto. Ze konden me echter niet vertellen wat ik verkeerd had gedaan, dus dat voelde wel een beetje vervelend. Met sporten ging het dankzij de Lactoferrine alweer een hele poos goed en mijn VO2max was aardig gestegen. Ik durfde dan ook last-minute mee te doen aan de CPC 10 km en was apetrots dat ik deze binnen het uur liep! Yuren maakte iets rottige mee op school, wat best wat energie van ons vroeg, maar gelukkig ook weer snel was opgelost en Maiks vader werd 80 en dat vierden we met een etentje. In maart was ook Fee jarig, zij werd 8. We gingen speciaal voor deze gelegenheid naar de trap in het ziekenhuis waar ze op geboren is. 

es pontas mallorca

April

Het bleef lang slecht weer. Zelfs in april waren er maar sporadisch wat zonnige momenten en dat merkten wij ook aan de opbrengst van onze zonnepanelen. Begin april zat ik nog op Procida, een tripje dat onverwacht langer duurde wegens een geannuleerde vlucht. De eerste keer dat ik dat meemaakte, nooit eerder gehad. Gelukkig kon ik remote werken vanuit daar, wat wel een beetje behelpen was vanwege het feit dat ik alleen mijn iPhone mee had. Toch ging het wel. Het was mooi weer, dus eind van de dag kon ik steeds wel met een wijntje van de zon genieten, dat had thuis niet gekund. Maik ving thuis gelukkig alles op. We waren allemaal moe de weken erna, ook de kinderen. Iedereen was aan vakantie toe en we besloten 10 dagen Albanië te boeken. Vliegen vanuit Brussel en dan vanuit Tirana het Noorden van Albanië bezoeken. Het Zuiden en midden had ik in 2022 al gedaan. We vierden ook de verjaardag van Yuren daar. We maakten ook wat nare dingen mee, zo kwam de auto vast te zitten en ging Fee in een stuk glas staan, waardoor ze gehecht moest worden in een Albanees ziekenhuis. Deels zonder verdoving, vrij traumatisch voor haar en ons! Gelukkig ging het niet ontsteken. Deze maand vierden we ook de verjaardag van Lenthe, zij werd 11. 

verjaardag Yuren 13 albanie

Mei

De voet van Fee herstelde binnen 2 weken, maar nadat de hechtingen eruit waren, durfde ze er nog niet op te lopen. Dat duurde nog best een poosje, vanwege het trauma. In mei werd ook ons huis aan de buitenkant geschilderd, dat wil zeggen, de kozijnen. Ik ging half mei een paar dagen met Sterre en haar vriendinnetje naar Edinburgh. Daar had ik zelf een probleem met mijn voeten. Ik had namelijk verkeerde laarzen mee die grote blaren onder mijn voeten veroorzaakten na 21 km lopen. Met veel pijn als gevolg. Toch heb ik genoten van de dagen, met ook nog best redelijk weer. Ik was het meest verrast door Stockbridge, een hippe wijk daar. Verder heb ik die maand gesolliciteerd op een interne vacature, maar werd ik afgewezen, omdat ik geen 4 dagen wil werken. Dat was even een teleurstelling, die ik gelukkig vrij snel wist te parkeren. Ik ben altijd dankbaar voor mijn veerkracht, waardoor ik niet lang blijf hangen in teleurstellingen en deze snel kan omzetten in iets positiefs. Dat deed ik dan ook. Na deze week werd ik flink verkouden, een virus op mijn longen. Ik hoestte veel en mijn conditie was daarna echt weer prut. 

Stockbridge, een instagrammable wijk in Edinburgh

Juni

Eindelijk liet de zon zich wat langere tijd achter elkaar zien! Na zoveel regen in het voorjaar hadden we een mooi weekend. Ook een rustig weekend. De jongste meisjes hadden een muziekvoorstelling en daarna kwamen opa en oma barbecuen in de tuin. Mijn hoest bleef lang aanhouden. Eind juni was het nog steeds niet over. Wel een stuk minder, maar ik bleef last houden van mijn longen en ook hoesten. Heel vervelend. Ook was het ontzettend warm de eerste 3 weken van juni. Daarna kwam er een mindere periode, wat ook meteen een heel drukke periode was op mijn werk. Ik begon echt enorm naar de vakantie te verlangen! Fee mocht nog afzwemmen voor haar B, Yuren en Sterre gingen allebei met een pracht rapport over naar VMBO-T 2 en Gymnasium 5. Trots op de kinderen! Met Laura ging ik dit jaar naar Letland, wat weer een leuk en avontuurlijk reisje was. We misten bijna het vliegtuig! Maar het ging op de valreep toch weer goed. 

lau en juut gulbeneklaprozen juut en lau

Juli

Met nog steeds een kuchje en last van mijn longen ging ik juli in. Op 7 juli vierden Maik en ik ons 17 jarig huwelijksfeestje. Die dag begon ook de zomervakantie. We vierden het met z’n tweetjes bij Central Park in Voorburg. Na een week thuis acclimatiseren vertrokken we het met hele gezin naar Oostenrijk, Kroatië en Bosnië & Herzegovina. Een geweldige vakantie! Zoveel mooie dingen gezien en leuke dingen gedaan. Het hoesten ging in deze maand ook eindelijk weg, maar Fee kreeg waarschijnlijk hetzelfde virus en zij had er ook weken last van. Op vakantie hadden we pech met de auto, deze stond een week in Bosnië & Herzegovina, terwijl wij alweer in Kroatië waren. Gelukkig is hij gebracht door een lieve man van de garage. Superfijn. We hebben alle weken mooi weer gehad, waar we erg dankbaar voor zijn. Vooral omdat het in Nederland aan één stuk door regende en er ook in Europa op diverse plekken noodweer was. Wij hebben dat allemaal niet meegekregen gelukkig. 

Rondreis door Bosnië met kinderen zwemmen in de una rivier

Augustus

In de 8e maand van het jaar hadden we in Nederland gelukkig wat beter weer. Zo kon ik thuis nog een beetje genieten van de vakantie. Al ging die ook vrij snel om. Ik werd deze maand (en eigenlijk ook al een beetje in juli) geplaagd door uitslag in mijn nek enorme jeuk. Ook op de rest van mijn lijf ontstonden plekjes en ik begon te vrezen voor schurft. De huisarts wist het niet zeker en stuurde me door naar de dermatoloog. Precies op de ochtend dat ik daar heen moest ontdekte ik… luizen! Bij Fee en later ook bij mijzelf. Kennelijk reageer ik heel allergisch op de beten en kreeg ik daar de uitslag en jeuk van. Ik ging meteen aan de slag met luizenshampoo en kammen, kammen, kammen. Ik liet de buurvrouw mijn hoofd checken, want Maik had al 3 keer gekeken (ik had er nl al eerder wel aan gedacht) en die zag steeds niks zei hij. Ik was in elk geval blij dat ik de oorzaak wist en er iets aan kon gaan doen. Helaas ging de jeuk niet meteen weg. Deze maand begon ook mijn werk weer en de school. Dat was ook wel prima na zo’n poos vakantie. En ik werd de 25e weer een jaartje ouder. We vierden het in de tuin, het was redelijk mooi weer. 

babyluisje aug 2023

September

Nadat ik eindelijk van de luizen af was en ook alle bulten weg waren hield ik nog best en tijdje last van “psychische jeuk”. Dat schijnt vaker voor te komen als je zo lang last hebt gehad van luizen. Verder was ik lekker aan het sporten, toen ik een blessure aan mijn knie kreeg. Ik had er pijn aan en hij was ook dik, volgelopen met vocht. Dus heb ik het sporten weer op een wat lager pitje gezet. Fee begon met EMDR therapie om het trauma van Albanië te verwerken, ik solliciteerde (maar werd het niet) en ik ging een heerlijke week naar Noorwegen. Hoewel er vanalles mis ging met de vluchten en ik ook nog eens mijn werktelefoon verloor, was het toch een hele fijne trip. Noorwegen is zo mooi in de herfst. Echt genieten. Helaas ging deze maand opnieuw onze auto stuk.

herfstkleuren fotograferen op de lofoten

Oktober

De eerste weken van oktober waren warm, maar ook nat. Af en toe zat er een zonnige dag tussen. De tweede week van oktober voelde ik me niet fijn door wat gedoe op mijn werk waar ik last van had. Gelukkig was het vlak daarna vakantie en kon ik tot rust komen, wat ook lukte. We gingen niet weg, maar bleven lekker thuis. De hele maand stond in het teken van het zoeken naar een nieuwe auto, want onze oude was echt niet meer te maken. Uiteindelijk werd het een Toyota Verso 7 zitter. Ik was heel blij toen we ‘m hadden, want ik miste de auto toch best wel. We hopen in 2024 even geen heftige reparaties meer te hebben! 

nieuwe auto nov 2023 toyota

November

November was druk. Ik begon met een opleiding tot mediator. Dat was elke vrijdag en zaterdag, waardoor ik eigenlijk alleen de zondag maar over had als rustdag. De donderdag had ik in november ook vaak werkafspraken, in ieder geval een halve dag. Sterre bezocht veel open dagen van universiteiten en Fee mocht afzwemmen voor haar C! Ook een mijlpaal. Yuren en Lenthe mochten nog niet afzwemmen, daar baalden ze flink van. Maik had een ongeluk met een kart, waardoor hij een flinke klapper maakte en ruim 3 weken onder de pijnstillers zat. Even was het spannend of onze trip naar IJsland nog kon doorgaan. Deels vanwege zijn gekneusde ribben, maar ook omdat er een vulkaan op uitbarsten stond. Gelukkig gebeurde dat niet en kon Maik met pijnstillers functioneren, waardoor we een hele fijne 4 dagen in IJsland hadden. Veel te kort, maar het was geweldig. Het blijft een waanzinnig mooi land en ik ben nu al aan het bedenken wanneer ik weer terug kan in 2024. Ik pakte in november helaas ook nog een verkoudheid mee, maar die was na een weekje gelukkig al over. 

IJsland 2023

SkogafossDecember

Het begin van december stond in het teken van sinterklaas. We trokken lootjes en maakten surprises en gedichten. Dit jaar hoefde ik voor het eerst niemand te helpen. Zelfs Fee regelde alles zelf. Ik was enorm trots op iedereen, ze hadden zo hun best gedaan. Echt leuk. Daarna was het best even stressen. Mijn weken waren best flink gevuld met werk, opleiding en extra dingen van school, dus moesten we last minute nog allerlei sinterklaascadeaus voor in de zak regelen. Uiteindelijk lukte het en was 5 december ook heel gezellig. Waarbij we nog erg gelachen hebben, omdat een cadeautje van Fee in een cadeau van Sterre zat, wat ik niet had gezien bij het inpakken. Dat kwam dus die avond ineens tevoorschijn. Verder mochten ook Lenthe en Yuren afzwemmen voor hun C, waardoor wij eindelijk een tijdperk van avonden in het zwembad afsloten. Sinds Sterre 6 was (10 jaar geleden!) zaten we de afgelopen jaren af en aan in het zwembad. Tijd voor champagne dus. In dezelfde week sloot ik de opleiding tot Mediator af, dus vanaf nu kun je mij bellen als je er eentje zoekt 😉 Na een fijne kerst gingen we nog een paar dagen naar Frankrijk, wat heerlijk was, alleen werden zowel Sterre als ik daar ziek (buikgriep). Een rit van 4 uur duurt ontzettend lang als je kotsmisselijk bent, maar ik overleefde het. Helaas ben ik op oudjaar nog wel een beetje gammel, maar gelukkig weer fit genoeg om een gezellige avond te hebben. Op naar 2024. Happy Newyear iedereen!

Wandeling stadswal montreuil sur mer

 

Vorig artikelWelk abonnement als je regelmatig in het buitenland bent?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #467
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in