Mijn visie op de Corona hysterie

mijn visie op de corona hysterie Je kunt als blogger bijna niet achterblijven hè, met betrekking tot Corona. Er moet iets over het Coronavirus geschreven worden, anders hoor je er echt niet bij 🙂 Ik zag blogs met de 10 beste handgels voorbij komen, tips over handen wassen en nog meer van dat soort artikelen. Zelf houd ik het even bij mijn visie op de Corona hysterie. Want dat vind ik het inmiddels wel een beetje. Waarmee ik overigens niet bedoel ik dat je het moet onderschatten hoor. In tegendeel.

Lees ook: de leukste beterschapskaarten voor kinderen

Mijn visie op de Corona hysterie

Wat er gebeurt is het volgende. Eerst is het nog een heel erg ver van mijn bed show, want alles speelt zich af in China. Dan komt het al iets dichterbij, in Italië, maar niemand maakt zich druk. Vervolgens duikt het in Nederland op (notabene ook nog eens vlakbij waar ik woon) en dan beginnen mensen hier ook besmet te raken met het Corona hysterie virus. In bijna ieder gesprek dat ik voer, of het nou voor werk of privé is, komt het aan bod. Je kunt geen website openen of er staat iets over Corona. De krant, de scholen, de sportclubs, iedereen heeft het er over.

Verschillende meningen

En daar komt de ingewikkeldheid meteen om de hoek kijken. Er wordt zoveel over gepraat en geschreven, dat mensen niet meer weten wat ze moeten geloven. Bedenk goed: achter elke visie gaat vanalles schuil. Mensen vormen meningen op basis van karakter en ervaringen. Als jij toevallig net gisteravond Nieuwsuur hebt gekeken, waarin je een deskundige zag die de grafiek van Nederland over die van Italië legde en liet zien dat dit nagenoeg identiek was, zal vinden dat het RIVM en/of de regering te laks is. Als op jouw werk geadviseerd wordt om thuis te blijven bij ieder kuchje, je vriendin verpleegster is met een eng verhaal of je zus ernstig ziek is en dus risico loopt waarschijnlijk ook.

Geen paniek

Als niemand in je omgeving ziek is, je van nature vrij nuchter bent, je een baan in de reiswereld hebt en bang bent voor inkomstenderving, dan zal je eerder geneigd zijn geen paniek te ervaren en dit ook op anderen over te brengen. “Het is maar een griepje, niet zo dramatisch doen” zijn de uitspraken die je ook veel hoort. Wie heeft nou gelijk? Of gaat het daar inmiddels niet meer om?

Amerika sluit de grenzen voor Europa

Hetzelfde geldt natuurlijk voor Trump die heel Amerika 30 dagen afsluit voor Europa. Logisch dat als je net geland bent na een vlucht van 12 uur, je een beetje pissig wordt en vindt dat Trump dit alleen maar doet voor zijn eigen verkiezingscampagne. Amerikanen moeten halsoverkop hun reis om boeken, zien hun vakantie in vlammen opgaan en zijn €10.000 armer. Maar als je moeder in Amerika net is overleden aan Corona, terwijl ze besmet was door waarschijnlijk een Italiaanse toerist, zul je de beslissing heel goed vinden.

Beïnvloedbaar en verschillende belangen

Wat ik hiermee wil zeggen is, dat we ons moeten realiseren dat iedereen andere belangen heeft. Elke visie is gekleurd door iemands karakter, de mensen waarmee iemand in aanraking komt en de meningen van de mensen die je spreekt, de belangen die iemand heeft (kost het me geld als iedereen thuis blijft of ben ik bijna burn out en vind ik het juist heerlijk om 2 weken thuis te mogen werken?), wat je ziet op tv, wat je leest, wat je hoort op de radio. Alles beïnvloedt jouw mening en de mening van anderen.

RIVM

Zelf ben ik geneigd het RIVM te volgen. Ik wil daar graag op vertrouwen, terwijl ik tegelijkertijd weet dat de regering nauw overleg heeft en er ook andere prioriteiten zijn. Ook van Dissel van het RIVM wordt beïnvloedt door wie hij spreekt en de belangen van die mensen. Niemand heeft de wijsheid in pacht en hoe het zich gaat ontwikkelen moeten we maar afwachten. Als het RIVM nu zou zeggen “iedereen in quarantaine” en het blijft binnen de perken met de besmettingen, dan zegt daarna een groep mensen: zie je wel, het was niet nodig en viel allemaal wel mee. Maar ook een groep mensen: dankzij dit besluit konden we het snel indammen, dat Coronavirus.

Nep nieuws

Er circuleert trouwens ook heel veel nep nieuws rond. Zo was er begin maart een bericht te zijn dat alle Nederlandse scholen dicht zouden gaan. Dit gebeurde uiteindelijk ook, maar pas ruim 2 weken later. Zelf zag ik een een berichtje op Facebook met allerlei bizarre adviezen: zoals elke 15 minuten warm water drinken om het virus weg te spoelen enzo. Van die berichten die iedereen massaal gaat delen, want: goeie tips! Mensen, niet alles wat je leest is waar. Echt niet. Sommige mensen willen graag wat interactie op Facebook en plaatsen sensatieberichten om te zorgen dat ze viraal gaan. Triest, maar waar! Verifieer het bericht dus voor je het op Facebook deelt of in de groepsapp rondstuurt. Even Googlen levert vaak direct informatie op over een hoax. Of kijk deze uitzending van Lubach.

Mondkapjes

De mondkapjesdiscussie is ook een ingewikkelde. Kassa toonde onlangs aan bijna alle niet-medische mondkapjes nauwelijks iets doen. Persoonlijk kan ik mondkapjes heel slecht verdragen. Ik krijg het echt benauwd. Dat schijnt gelukkig niet iedereen te hebben, maar een deel van de mensen wel. Dan zijn er ook nog mensen die er principieel op tegen zijn. Of die zich zorgen maken om het milieu nu er zoveel wegwerpmondkapjes op de grond zwerven. Wat jouw visie of mening ook is, oordeel niet over die van anderen. Er is geen goed of fout, we weten niet precies of het nou wel of niet iets doet. De één zal zeggen: al voorkomt het maar 1 geval per week, dan heb ik het er al voor over, terwijl de ander denkt: die dingen ervaar ik als zo vervelend en het ziet er niet uit, voor dat ene geval per week ga ik het niet dragen. Iedereen heeft zijn eigen mening en visie, die is opgebouwd uit ervaringen die je zelf opdoet. Houd daar rekening mee in plaats van lelijk over mensen praten die het anders zien en doen dan jij…

Lees ook: Leuke mondkapjes voor kinderen

Het beste advies

Mijn visie op de Corona hysterie is dus: houd je hoofd erbij, maar raak niet in paniek. Was je handen, hoest en nies in je elleboog, eet gezond, sport, ga af en toe een kwariertje in de zon zitten en als je het spannend vindt, mijdt dan plekken met veel of kwetsbare mensen. Veroordeel geen personen die het anders zien dan jij, want dit gaat niet over gelijk of ongelijk. Dit gaat over meningen van mensen, meningen die gekleurd zijn door wat je leest en hoort, door wie je beïnvloedt wordt, wat je in je leven hebt meegemaakt en hoe je karakter is. Besef dat en laat iedereen in z’n waarde. Dan komt het vast ook met het Coronavirus wel goed, uiteindelijk.

gezichtsmasker corona

Vorig artikelHP Instant Ink abonnement
Volgend artikelEierkoeken recept, lekker en snel!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in