Zò houd je kinderen gezellig tijdens het kerstdiner

kerstdiner met kinderenHet is bijna kerst. Veel mensen schuiven die middag of avond aan tafel voor een uitgebreid diner. Sommige mensen doen dat met kerstvanavond al. Reuze gezellig! Toch? Nee? Wij zochten het uit: zò houd je kinderen gezellig tijdens het kerstdiner.

Jonge kinderen en kerst

De meeste moeders zullen het herkennen: met jonge kinderen is zo lang aan tafel een enorme uitdaging. Na de eerste twee gangen beginnen ze vaak al wat te zeuren en rennen ze van tafel, voor je het weet is er ruzie en ben je aan het multitasken met de potten en pannen, de gasten en het managen van de kinderen. Hoe zorg je nou dat het wèl gezellig blijft tijdens een kerstdiner met jonge kids? Wij zochten het uit en maakten een lijstje met tips.

Zò houd je kinderen gezellig tijdens het kerstdiner

 • Zet de kinderen bij elkaar aan tafel, of maak eventueel een eigen tafeltje voor ze. Laat ze dit zelf dekken en versieren, ze kunnen daar ook andere activiteiten doen tussen de gangen door.
 • Geef de kinderen een taak: ze mogen restaurantje spelen, dus het eten opdienen of helpen met klaarmaken. Dat vinden ze leuk en als je het goed voorbereid kan het jou tijd schelen, maar je houdt ze ook lekker bezig.
 • Geef de kinderen af en toe een leuke werkblad in het thema kerst of een kleurplaat. Hier zijn ze zo weer een half uurtje zoet mee. Leuke kleurplaten vind je bijvoorbeeld bij Oktoberdots of en op de website High Teeth staat een hele grappige kerstzoekplaat. Er bestaan ook inkleurplacemats trouwens.

zoekplaat printable kerst

 • Zet in de woonkamer wat speelgoed klaar en geef kinderen daar een opdracht bij. Laat ze bijvoorbeeld een kerstboom maken van de duplo, of zet wat Playmobil neer (eventueel in kerstthema). Ben je in het bezit van houten speelgoed van Grimms, Osterheimer en wat blauwe, grijze en witte lappen, dan kun je ze een winterdorp laten bouwen.

playmobil kerst

 • Laat oma tussendoor een kerstverhaal voorlezen. Of een kerstboekje.

kerstboekje

 • Gaat het echt niet meer? Dan toch maar even de laptop aan met een lieve kerstfilm, die je eventueel in stukjes kunt laten kijken. Ik tipte van de week al 5 heel sfeervolle kerstfilms.

de sneeuwman

 • Op de iPad zijn een aantal leuke kerst-apps te vinden, sommige zelfs educatief, die perfect zijn om een kwartiertje wachten te overbruggen. Je vindt ze hier.

kerstapps

 • Een leuke, simpele knutsel voor tussendoor is het tekenen van een tover-kerstbal. Dit kun je in de dagen voor kerst alvast laten voorbereiden. Laat de kinderen een vel papier helemaal inkleuren met verschillende kleurtjes vetkrijt. Daarna eroverheen met zwarte dekverf (of zwarte verf met een druppeltje afwasmiddel). Met het kerstdiner kunnen ze met een satéprikker het zwart wegkrassen in de vorm van een kerstbal, waardoor een prachtig gekleurde kerstbal ontstaat!

kerstbal

 • Een andere knutsel, die wat minder voorbereiding vraagt, is het versieren van een mooie, dikke witte kaars met vetkrijt. Die kunnen ze na het versieren ook nog aansteken! Er zijn kant en klare pakketten, maar met vetkrijt kan het ook als je wilt. Dat heb je misschien wel in huis.

 

 • Leg een kerstpuzzel klaar van bijvoorbeeld 100 of zelfs 1000 stukjes die ze samen kunnen puzzelen. Steeds een stukje.
 • Tot slot kun je nog een mandje met kleine cadeautjes maken. Denk bijvoorbeeld aan kerststickertjes, kleine poppetjes, viltstiften enz. Niet te duur, te koop bij bijvoorbeeld de Xenos of de Action en ze kunnen er wel direct iets mee doen.

kerstpuzzel

Fijne kerst allemaal! Heb jij nog meer tips? Laat ze achter bij de reacties, we zijn heel benieuwd!

 

Vorig artikelTrend: Supergave dierenkrukjes
Volgend artikelVrolijke Rainbow Loomfiguurtjes om te maken in de kerstvakantie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in