Sporten, zo begin je en zo houd je het vol

sporten maar weerSporten. Ik heb het altijd gedaan, met tussenpozen van maanden niet als ik zwanger was.  Enorm misselijk een rondje hardlopen bleek niet haalbaar en met bekkeninstabiliteit vanaf week 15 was ik blij als ik überhaupt de kinderen van school kon halen op een dag. Ik pakte het sporten altijd weer op een paar maanden na de bevalling. Fijn vond ik dat, ik raakte de overtollige kilo’s kwijt en voelde me fit. Aangezien er nu geen baby’s meer komen, sport ik inmiddels al 3 jaar fanatiek en zonder onderbreking. Ik zit in een soort flow en het levert me ook iets op. Vaak vragen mensen hoe ik dat toch doe. Waar haal ik de motivatie vandaan? In deze blog zal ik vertellen hoe dat voor mij werkt. Wat voor mij werkt, werkt misschien ook wel voor jou! Sporten, zo begin je en zo houd je het vol.

Sporten, zo begin je en zo houd je het vol

Of je vroeger wel veel sportte en het nu niet meer kunt opbrengen, of dat je altijd al een inactief leven leidde, dat maakt niet uit. Iedereen kan beginnen met sporten. Volhouden is vaak wel lastig. Er is vaak wel een excuus: het regent, het is donker, je hebt eigenlijk geen tijd, je bent moe, het is koud, het is vast heel druk op de sportschool, het is te vroeg, het te laat, het waait te hard, je voelt je niet helemaal top, je moet nog iets belangrijks doen, er is iets op tv wat je wil zien, noem maar op. Excuses genoeg. Als je die redenen tegen je zelf blijft roepen, ga je dus niet. Beter is het, om er een andere gedachten tegenover te zetten.

Maak gebruik van helpende gedachten om te gaan sporten

We leren het kinderen soms ook: als ze bang zijn in het donker en denken dat er monsters zijn, vertellen we ze om een helpende gedachte te bedenken. Een gedachte die ze minder bang maakt. Bijvoorbeeld: de schaduw die ik zie is van de lamp. Monsters bestaan niet. Dit trucje werkt en kun je ook gebruiken als je tegen jezelf zegt waarom je niet kan gaan sporten. Zeg tegen jezelf dat bewegen gezond is, je went aan de kou en als beloning straks warm mag douchen. Dat je na het sporten trots bent op jezelf dat je geweest bent en je waarschijnlijk energiek voelt. Je minder snel ziek wordt, omdat je weerstand verbetert door regelmatig te sporten. Dat je dat belangrijke wat je nog gepland had ook ‘s avonds kunt doen. Verzin positieve dingen waardoor je jezelf kunt overtuigen om toch te gaan. Dat helpt!

sport aug 2019

Een abonnement op de sportschool

Beginnen met sporten kan iedereen. Je kent het vast: je rent een keer een rondje of je gaat naar de sportschool en neemt een abonnement. De eerste week ga je 3 keer, de tweede week 2 keer, daarna 1 keer en vervolgens 2 weken niet. Ligt dat abonnement weer in de kast te verstoffen, terwijl wel elke maand het geld wordt afgeschreven. Zonde.

Sporten volhouden, hoe dan?

Toen ik begon met sporten, nam ik me voor om 3 keer per week te gaan. Elke week. En ik ging ook. Ik keek elke zondagavond in mijn agenda hoe mijn week er uit zag. Dan plande ik de sportmomenten alvast in. Nu heb ik een vrij flexibele baan, dus soms heb ik de mazzel dat ik ‘s morgens van 8 tot 9 kan sporten. Omdat ik bijvoorbeeld pas om 10 uur een afspraak heb. Toch kom het ook voor dat ik een week niks tussendoor kon inplannen. Dan ging ik dus van 7 tot 8 in de ochtend, van 5-6 ‘s avonds of pas na het avondeten. Ook ik vind ‘s avonds sporten minder fijn, want moe, koud, donker (in de winter dan). Maar ik had het ingepland, dus ik ging.

sporty spice

Plannen is the key

Je sportmomenten inplannen is dus the key, vind ik. Het moet een gewoonte worden, iets waar je niet over nadenkt. Zoals je ook elke week je boodschappen moet doen. Of de kinderen van school moet halen. Daar heb je misschien ook geen zin in, maar als je geen boodschappen doet heb je geen eten, als je de kinderen niet haalt belt school je op waar je blijft. Dus doe je het gewoon. Het is een routine geworden. Zo kan dat ook met sporten gaan. Of je kiest drie (of 2 of 1) vaste momenten, of je doet het net als ik: check op zondagavond je agenda, zet je 3 sportmomenten er in en ga gewoon, zonder na te denken of je zin hebt of niet.

Maak sporten prioriteit

Natuurlijk zijn er altijd 1001 andere belangrijke dingen te doen. Dat klopt. Sporten kost nou eenmaal tijd. Minimaal 1 uur per dag. Als je 3 keer gaat, is dat 3 uur per week. Die 3 uur per week kun je dus niet aan iets anders besteden. Het betekent automatisch dat je 3 uur minder kan werken, of 3 uur minder tv kan kijken, of 3 uur minder met de kinderen kan spelen, of 3 uur minder een boek kan lezen, of 3 uur minder kan besteden aan het huishouden. Noem maar op. Nou en? Dan is dat dus zo! Maak sporten belangrijk. Zorg dat het belangrijker wordt dan bankhangen. Maak het belangrijker dan het huishouden. Dan tv kijken. Maak van sporten prioriteit en je houdt het vol.

medaille apple watch

Zorg dat sporten een gewoonte wordt

In het begin moet je je misschien er best toe zetten om te gaan sporten. Jezelf een figuurlijke schop onder je kon geven. Je voelt je misschien ook nog niet direct energiek als je thuis komt, want als je een poos niet gesport hebt is je conditie vaak niet zo goed en ben je doodop na zo’n sportief uurtje. Geloof me, dat wordt echt beter. Na zo’n 6 weken drie keer per week sporten gaat je conditie vooruit en zul je merken dat je fitter wordt.

Geen makkie, wel makkelijker

Als je jezelf blijft uitdagen zal het sporten zelf geen makkie worden, maar je bent wel steeds minder bekaf als je thuiskomt. Je lijf went er aan en je longinhoud wordt groter. Spieren worden sterker, waardoor je je minder futloos voelt. Je wordt zelfs ongedurig als je te lang stil zit, je lijf wil bewegen! Als je elke week drie keer gaat, wordt sporten een gewoonte en als iets een gewoonte is, houd je het vol. Tuurlijk ga ik ook wel eens een keer niet, omdat ik niet kan. Als ik bijvoorbeeld een paar dagen op reis ga en geen plek heb ik mijn koffer voor mijn hardloopschoenen. Ik pak het altijd weer op zodra ik thuis ben. Zo doorbreek ik mijn gewoonte niet en blijft het sporten routine.

Kies een sport die je kunt volhouden

Wat je voor sport gaat doen is natuurlijk aan jou. Kies iets dat je leuk vind of in elk geval vol kunt houden. Bij de sportschool kun je zowel krachttraining als conditietraining doen. Het voordeel van krachttraining vind ik, dat je spieren ook echt sterker worden en daarmee je lijf strakker. Ik zou echter niet zonder conditietraining kunnen, want ik vind het echt heerlijk dat ik zonder problemen een uur kan hardlopen. Ik merk ook in het dagelijks leven profiteer van het feit dat ik fit ben: als ik de bus moet halen of met de kinderen wil voetballen kan ik makkelijk een sprintje trekken. Ook qua kracht kan ik veel meer dan vroeger. Naast de sportschool zwem ik 1 x per week voor de afwisseling en loop ik dus 2 a 3 keer per week hard. Soms ga ik wandelen, met een half uurtje heb ik dan ook genoeg beweging.

Lees ook: sporten, hoe motiveer je jezelf?

Koop een Apple Watch of een Fitbit

Voor mij was mijn Apple Watch het beste wat ik mezelf ooit cadeau heb gedaan. Niet goedkoop, dat weet ik, maar die €440 was het absoluut waard. Ik gebruik mijn Apple Watch nu al 4 jaar met veel plezier. Het motiveert mij enorm om elke dag te bewegen. Ik ben ook heel blij dat ik een waterdichte versie heb, zodat ik ‘m om kan houden tijdens het zwemmen. Ik wil elke dag mijn ringen vol maken en check ook regelmatig hoe ver ik ben. Het motiveert me om vaker de fiets te pakken of te gaan lopen. Ik heb geen ervaring met een fitbit, maar volgens mij doet die hetzelfde voor een goedkopere prijs (€122).

Lees ook: AirPods voor het hardlopen

wandelsessie niky

Ga niet sporten om af te vallen

Wie denkt dat je met sporten alleen kilo’s kunt afvallen heeft het mis. Om af te vallen moet je ook echt minder gaan eten. Sporten ondersteunt het afvallen wel en je krijgt een strakker lijf. Ga dus niet sporten om af te vallen, maar ga sporten omdat het gezond is. Dat is waarom ik het doe. Ik voel me er goed bij, doordat ik me veel fitter voel dan ik me voelde toen ik niet sportte. Het maakt dat ik minder opzie tegen een stuk fietsen of lopen, ik houd de dagelijkse activiteiten ook beter vol. Bovendien heb ik een zittend beroep, en zitten is het nieuwe roken. Ik sport dus echt omdat ik fit en gezond wil zijn!

Lees ook: Afvallen door sporten

Begin realistisch

Als je nu nooit sport, begin dan klein. Bijvoorbeeld met 2 keer per week sporten. Ook als je een druk leven met jonge kinderen hebt, is 5 avonden sporten misschien wat overdreven. Zorg dat je doel haalbaar is, anders geef je het snel op. Je hebt ook je ontspanning nodig, dus kies dan voor 2 x een uur en probeer daarvan 1 uur (indien haalbaar) overdag te plannen. Ik kreeg bijvoorbeeld meer vrijheid toen de kinderen wel eens een uurtje overdag alleen thuis konden blijven. Sterre is inmiddels 12 en als ik alle kinderen voor de tv zet, gaat dat heel goed. Zo kan ik af en toe van 5 tot 6 gaan hardlopen bijvoorbeeld. Dan ben ik net klaar met werken, mogen de kinderen op een scherm en kan ik mooi dat uurtje sporten. Kijk in jouw agenda waar jij je momenten kunt pakken en zorg dat je planning realistisch is.

Lees ook: Review hardloopschoenen van de Decathlon

record hardlopen 1 dec 2019

Alle tips op een rij

In deze blog gaf ik tips over sporten, zo begin je en zo houd je het vol. Ik zit hier alle tips nog even kort en krachtig op een rij. Kijk wat jij er uit kunt pikken om te gebruiken om het sporten te gaan volhouden.

  • stel een doel: bijv ik wil 3 keer per week sporten
  • bepaal welke sport je het beste kunt volhouden (hardlopen, zwemmen, sportschool)
  • plan wekelijks je sportmomenten in (en ga ook)
  • maak van sporten prioriteit (en bedenk wat je minder gaat doen, bijv bankhangen)
  • zet tegenover excuses waarom je niet kan helpende gedachten om wel te gaan
  • zorg dat sporten een gewoonte wordt, net zoals boodschappen doen
  • als je een keer niet kunt, geen probleem, maar pak het direct de volgende dag weer op. Zorg dat je in de flow van bewegen blijft
  • ga niet sporten om af te vallen, maar om fit te worden, dan merk je sneller resultaat
  • koop een Apple Watch of fitbit, dit motiveert enorm om elke dag te bewegen

Een mooi artikel las ik in maart ook in de Volkskrant, hier vind je dat artikel online.

hardloopschoenen decathlon

Wil je graag afvallen?

Misschien denk je na het lezen van deze blog: leuk allemaal dat fit worden, maar ik wil eigenlijk heel graag afvallen! Dat lukt meestal niet met alleen sporten, je zult ook iets aan je eetpatroon moeten veranderen. Ik ben al jaren even zwaar. Dat komt deels doordat ik regelmatig sport. Daardoor kan ik toch een wijntje drinken en af en toe zondigen, want ik kan gewoon meer calorieën eten dan wanneer ik niet zou sporten. Als ik wil afvallen, moet ik daar ook echt wat voor doen. Dat gaat niet vanzelf. Ik ben na al mijn zwangerschappen steeds een kilo of 5 a 10 afgevallen. Over de inzichten die ik in dat proces heb gekregen en wat voor mij werkte, heb ik in het verleden al blogs geschreven. Misschien helpen ze je om jouw mindset goed te krijgen en je doelen te bereiken. Ik zet ze hieronder.

juut red

Vorig artikelSeksuele voorlichting voor pubers in docu Voorspel
Volgend artikelSinterklaas surprise ideeën
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Ik heb in mi-band, die heb je voor ongeveer 40 euro en kan ook je stappen tracken, en verschillende sporten volgen (werkt ook in het zwembad). Voor het hardlopen heb ik een GPS horloge. Langzame duurlopen vond ik altijd saai maar ik merk dat ik met een luisterboek, makkelijk een uurtje of langer ga lopen. Voor mij is dat echt een tip. Sinds kort (dank u Sinterklaasje) heb ik een koptelefoon met botgeleiding en zijn mijn oren vrij zodat ik ook nog hoor wat er om mij heen gebeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in